新eRepublik高登黨論壇

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
新eRepublik高登黨論壇

真正屬於高登仔既黨壇

新人加入步驟
1. 用 遊戲內的名稱 申請論壇帳戶
2. 到 此處 開post,在post內留下profile link用作申請權限
3. 到 此處 登記成為正式黨員
4. 到 此處 登記成為高登黨軍

最新事項
發佈日期 內容
2月2日 最新黨內空手傷害排名
6月17日 [黨務討論] 新人網更新建議咨詢
6月17日 [黨務討論] 黨內新人政策建議咨詢
進行中的活動/補助
發佈日期 內容
6月17日 百家講壇報業支援計劃

直達IRC傳送門
高登黨QQ群:143617973 高登黨黨軍QQ群:244511731
工具-Tools 高登新人指南 IRC聊天室 - HKGOLDEN1999 eRepublik 實用插件網址 高登黨資料庫 HKG頭像製作器
高登遊戲內連結 高登黨 高登黨報 高登黨軍
國家部門報紙 國防部軍令 信息部 教育部 外交部 央行 議會

+9
Timmy11Wong
Woodylm
oooooomygod
last me
Cocacola123
oceancalvin
rickyyip1234
societyrubbish
andrewlyh
13 posters

每日一POST - Day 1216

andrewlyh
    andrewlyh
    見習督察
    見習督察

文章數 : 276
    警章 : 355
    注冊日期 : 2011-01-17

每日一POST - Day 1216 Empty 每日一POST - Day 1216

發表 由 andrewlyh 周一 3月 21, 2011 4:42 pm

為左幫手活化黨壇, 決定開呢個每日一POST, 總結下erep, eC同高登黨每日發生緊既事
    等各位巴打(特別係新人)可以知道發生緊乜野事
    因為我都只係靠睇報紙同有限度上M群黎獲得資訊, 所以一定有遺漏/錯誤, 希望知情者幫手補充!

因為呢份報紙係新手向, 所以會解說埋術語!

國際:

• 印度與中國互相NE(Natural Enemy), 原因: 中國盟友美國與印尼(猴子)停戰, 中國唔可能單挑印尼, 所以都係要停戰
      無NE加乘下大家train都會加少左strength, 為左保住d strength, 就同印度假NE, 大家交換下地咁

國內:

• Yoman繼續潛水, 放棄了總統一職, 如無意外應由silentstalker(人稱靜總, 亦叫飛龍)做代總統
      • [延伸閱讀] 不是假如,我是EC总统

黨內:

• 黨大會將於22/3(二)晚上10點半召開, 請各位黨員踴躍出席!

• 一月一度的國會議員選舉又黎喇, 請大家填寫選民登記表!

有乜野問題/意見歡迎留言, 為黨壇注入生氣!

andrewlyh 在 周一 3月 21, 2011 11:02 pm 作了第 2 次修改
    societyrubbish
    雞仔餅
    雞仔餅

文章數 : 140
    警章 : 160
    注冊日期 : 2010-12-20

每日一POST - Day 1216 Empty 回復: 每日一POST - Day 1216

發表 由 societyrubbish 周一 3月 21, 2011 5:22 pm

每日一POST - Day 1216 50966 每日一POST - Day 1216 22378 每日一POST - Day 1216 444376 每日一POST - Day 1216 731872
    督察
    督察

文章數 : 317
    警章 : 348
    注冊日期 : 2010-12-29

每日一POST - Day 1216 Empty 回復: 每日一POST - Day 1216

發表 由 rickyyip1234 周一 3月 21, 2011 5:41 pm

每日一POST - Day 1216 22378 每日一POST - Day 1216 22378 每日一POST - Day 1216 22378 每日一POST - Day 1216 22378 每日一POST - Day 1216 22378 每日一POST - Day 1216 22378 每日一POST - Day 1216 22378
    oceancalvin
    oceancalvin
    督察
    督察

文章數 : 340
    警章 : 361
    注冊日期 : 2010-12-21

發表 由 oceancalvin 周一 3月 21, 2011 5:52 pm

支持~每日一POST - Day 1216 50966

另請問一些經濟問題

而家人工高,物價低的環境應,

原材料廠如何自救?

有無巴打已經係國外市場銷售?

另求Yoman潛水原因
    Cocacola123
    Cocacola123
    督察
    督察

文章數 : 368
    警章 : 474
    注冊日期 : 2010-11-20

發表 由 Cocacola123 周一 3月 21, 2011 6:04 pm

oceancalvin 寫到:支持~每日一POST - Day 1216 50966

另請問一些經濟問題

原材料廠如何自救?

另求Yoman潛水原因

原材料廠如何自救 << 變成一人工廠, 原材料既成本只係10體力, 0.02 都有賺。
    last me
    last me
    雞仔餅
    雞仔餅

文章數 : 116
    警章 : 125
    注冊日期 : 2010-12-24

發表 由 last me 周一 3月 21, 2011 6:36 pm

猴子d盟友都好強大,加美國都唔係好夠打
    oceancalvin
    oceancalvin
    督察
    督察

發表 由 oceancalvin 周一 3月 21, 2011 6:53 pm

Cocacola123 寫到:
    oceancalvin 寫到:支持~每日一POST - Day 1216 50966

另請問一些經濟問題

原材料廠如何自救?

另求Yoman潛水原因

原材料廠如何自救 << 變成一人工廠, 原材料既成本只係10體力, 0.02 都有賺。

THX BRO cheers
    andrewlyh
    andrewlyh
    見習督察
    見習督察

發表 由 andrewlyh 周一 3月 21, 2011 7:00 pm

last me 寫到:猴子d盟友都好強大,加美國都唔係好夠打
    好似對面主力都仲未出手? 我見Serbia果D都好似無乜輸出

oceancalvin 寫到:另求Yoman潛水原因
    初步懷疑係RL與遊戲內同時受到太大壓力, 體力上不能繼續
    oooooomygod
    oooooomygod
    高級老散
    高級老散

文章數 : 32
    警章 : 42
    注冊日期 : 2011-02-17

發表 由 oooooomygod 周一 3月 21, 2011 7:23 pm

andrewlyh 寫到:
    last me 寫到:猴子d盟友都好強大,加美國都唔係好夠打
    好似對面主力都仲未出手? 我見Serbia果D都好似無乜輸出

RL點解 每日一POST - Day 1216 600328
    Woodylm
    Woodylm
    高級老散
    高級老散

文章數 : 22
    警章 : 24
    注冊日期 : 2011-03-21

發表 由 Woodylm 周一 3月 21, 2011 7:59 pm

一個簡單建議:
    報紙唔洗長, 可估最好唔好超過50字, 但要keep住日日出, 最少要固定, 例如每周一, 三, 四 出版

國際:

印度與中國互相NE(Natural Enemy), 原因: 中國盟友美國與印尼(猴子)停戰, 中國唔可能單挑印尼, 所以都係要停戰
    無NE加乘下大家train都會加少左strength, 為左保住d strength, 就同印度假NE, 大家交換下地咁

國內:

Yoman繼續潛水, 放棄了總統一職, 如無意外應由silentstalker(人稱靜總, 亦叫飛龍)做代總統

黨內:

黨大會將於22/3(二)晚上10點半召開, 請各位黨員踴躍出席!

一月一度的國會議員選舉又黎喇, 請大家填寫選民登記表!

其實我覺得咁樣已經可以出版, 最後最好加埋宣傳:

from ckdot:

1. 記得多d add fd
    2. 睇下教學網
    https://sites.google.com/site/erepublikrising/newbie
    3. 入M群/唔入M群 都至少要 入fourm
    http://golden.forumotion.com/forum

如果真係諗唔到有乜特別題材, 我覺得選取係forum討論過的當天話題, 作為材料

我有興趣幫手出報
    Timmy11Wong
    Timmy11Wong
    警司
    警司

文章數 : 740
    警章 : 792
    注冊日期 : 2011-03-07

發表 由 Timmy11Wong 周一 3月 21, 2011 8:25 pm

每日一POST - Day 1216 22378
    last me
    last me
    雞仔餅
    雞仔餅

文章數 : 116
    警章 : 125
    注冊日期 : 2010-12-24

發表 由 last me 周一 3月 21, 2011 10:13 pm

其實內容唔洗咁有聊
    小丑接龍都得(雖然上次被刪文了一次)
    andrewlyh
    andrewlyh
    見習督察
    見習督察

發表 由 andrewlyh 周一 3月 21, 2011 10:47 pm

oooooomygod 寫到:
    andrewlyh 寫到:

RL點解 每日一POST - Day 1216 600328
    RL = Real Life = 現實生活
    andrewlyh
    andrewlyh
    見習督察
    見習督察

發表 由 andrewlyh 周一 3月 21, 2011 10:50 pm

Woodylm 寫到:一個簡單建議:
    報紙唔洗長, 可估最好唔好超過50字, 但要keep住日日出, 最少要固定, 例如每周一, 三, 四 出版

國際:

印度與中國互相NE(Natural Enemy), 原因: 中國盟友美國與印尼(猴子)停戰, 中國唔可能單挑印尼, 所以都係要停戰

國內:

Yoman繼續潛水, 放棄了總統一職, 如無意外應由silentstalker(人稱靜總, 亦叫飛龍)做代總統

黨內:

黨大會將於22/3(二)晚上10點半召開, 請各位黨員踴躍出席!

一月一度的國會議員選舉又黎喇, 請大家填寫選民登記表!

其實我覺得咁樣已經可以出版, 最後最好加埋宣傳:

from ckdot:

1. 記得多d add fd
    2. 睇下教學網
    https://sites.google.com/site/erepublikrising/newbie
    3. 入M群/唔入M群 都至少要 入fourm
    http://golden.forumotion.com/forum

如果真係諗唔到有乜特別題材, 我覺得選取係forum討論過的當天話題, 作為材料

我有興趣幫手出報
    多謝你有興趣! 我本身諗住呢個每日一POST都係簡簡單單
    目的都係俾無得長時間在M群又或者無乜睇報紙既巴打都唔會太脫節 每日一POST - Day 1216 444376 每日一POST - Day 1216 731872
    為左鼓勵大家閱報, 我諗我會將事件既source貼埋出黎, 等大家可以自己去睇下
    Woodylm
    Woodylm
    高級老散
    高級老散

文章數 : 22
    警章 : 24
    注冊日期 : 2011-03-21

發表 由 Woodylm 周一 3月 21, 2011 11:27 pm

last me 寫到:其實內容唔洗咁有聊
    小丑接龍都得(雖然上次被刪文了一次)

完全同意,

因為重點係要定期出,
    有聊同無聊野可以雜溝,份野會更有趣
    Roger Chan
    Roger Chan
    總督察
    總督察

文章數 : 576
    警章 : 816
    注冊日期 : 2010-12-01

發表 由 Roger Chan 周一 3月 21, 2011 11:39 pm

Day 1,217
    Roger Chan回流中國,意圖重奪黨權
    andrewlyh
    andrewlyh
    見習督察
    見習督察

發表 由 andrewlyh 周一 3月 21, 2011 11:41 pm

Roger Chan 寫到:Day 1,217
    Roger Chan回流中國,意圖重奪黨權
    每日一POST - Day 1216 733470
    milk tea
    milk tea
    總督察
    總督察

文章數 : 570
    警章 : 823

發表 由 milk tea 周一 3月 21, 2011 11:59 pm

想詳談經濟問題﹐ 但RL好忙﹐ 要香港時間明日先得。 ﹕D

現在﹐ 坦克廠已經供過於求﹐ 但鐵廠更甚。 我已經收到成班人要求我買鐵。 所以﹐ 短朞內﹐ 大家唔好再開廠! (除非係新人開包和麥)!!!!!!!!!

我每日都幫巴打清緊鐵了。 問題係﹕ 不斷買鐵﹐ 又冇人買TANK﹐ 迫我將TANK賣去外地。 而10G的QUATO﹐ 令我無法立刻買CNY買鐵。 我現在CNY短缺。(4000CNY 已淨 300CNY。) 現在﹐ 我見巴打鐵單平圴每次只能買1000。

解決方法1﹕ 靠大家自行買TANK。現在的TANK錢和以前的包價還低﹐ 你覺得有賺﹐ 就買。

解決方法2﹕ 入黎間廠打工﹐ 每日出1~2 Q5TANK 做人工。 呢個方法好過你自行開鐵﹐ 但都冇人買鐵。

解決方法3﹕ 再集資建Q5廠﹐ 因為賣Q5 快過賣鐵﹐ 但風險高。 (我已經開始賣鐵廠﹐收集金中。)

milk tea 在 周二 3月 22, 2011 12:06 am 作了第 1 次修改
    HCCM
    沙展
    沙展

文章數 : 58
    警章 : 64
    注冊日期 : 2011-03-11

發表 由 HCCM 周二 3月 22, 2011 12:05 am

我想問下黨大會係邊搞?
    oceancalvin
    oceancalvin
    督察
    督察

發表 由 oceancalvin 周二 3月 22, 2011 12:45 am

milk tea 寫到:想詳談經濟問題﹐ 但RL好忙﹐ 要香港時間明日先得。 ﹕D

現在﹐ 坦克廠已經供過於求﹐ 但鐵廠更甚。 我已經收到成班人要求我買鐵。 所以﹐ 短朞內﹐ 大家唔好再開廠! (除非係新人開包和麥)!!!!!!!!!

我每日都幫巴打清緊鐵了。 問題係﹕ 不斷買鐵﹐ 又冇人買TANK﹐ 迫我將TANK賣去外地。 而10G的QUATO﹐ 令我無法立刻買CNY買鐵。 我現在CNY短缺。(4000CNY 已淨 300CNY。) 現在﹐ 我見巴打鐵單平圴每次只能買1000。

解決方法1﹕ 靠大家自行買TANK。現在的TANK錢和以前的包價還低﹐ 你覺得有賺﹐ 就買。

解決方法2﹕ 入黎間廠打工﹐ 每日出1~2 Q5TANK 做人工。 呢個方法好過你自行開鐵﹐ 但都冇人買鐵。

解決方法3﹕ 再集資建Q5廠﹐ 因為賣Q5 快過賣鐵﹐ 但風險高。 (我已經開始賣鐵廠﹐收集金中。)

THX~

我以家得一間小麥廠~

6個工人(3Guru*,3Guru)153CNY
    每日生產3400左右,當0.04出貨~收入136CNY
    入不付支.....
    ryan_cps
    高級老散
    高級老散

文章數 : 20
    警章 : 22
    注冊日期 : 2010-12-22

發表 由 ryan_cps 周二 3月 22, 2011 2:05 am

oceancalvin 寫到:
    milk tea 寫到:想詳談經濟問題﹐ 但RL好忙﹐ 要香港時間明日先得。 ﹕D

THX~

我以家得一間小麥廠~

入不付支.....

唔好夾硬加人工
    唔好追人工去請人
    唔好鬥低價賣野
    通常我人工係低市面最高價0.x-1cny
    賣野係市面最低價+0.01cny
    可能短期賣唔出
    短期資金壓力大
    但價格一有波動就好快俾人掃走
    andrewlyh
    andrewlyh
    見習督察
    見習督察

發表 由 andrewlyh 周二 3月 22, 2011 3:12 pm

HCCM 寫到:我想問下黨大會係邊搞?
    黨大會 係IRC搞
    據上次經驗, 會有兩個IRC, 所以請你去M群準備, 到時會有人講係邊度開
    oceancalvin
    oceancalvin
    督察
    督察

發表 由 oceancalvin 周二 3月 22, 2011 4:32 pm

ryan_cps 寫到:
    oceancalvin 寫到:

THX~

我以家得一間小麥廠~

入不付支.....

唔好夾硬加人工
    唔好追人工去請人
    唔好鬥低價賣野
    通常我人工係低市面最高價0.x-1cny
    賣野係市面最低價+0.01cny
    可能短期賣唔出
    短期資金壓力大
    但價格一有波動就好快俾人掃走

DATE 1250之後STORE只可以有1000個位~
    間廠一日都千幾貨~
    再加上自己的包同武器...
    我都唔知點處理
    可以預見會大趺市
    師兄有咩睇法?

PS:無頭雞好X煩,2個月一小改,4個月一大改

現在的時間是 周六 9月 21, 2024 10:37 am