新eRepublik高登黨論壇

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
新eRepublik高登黨論壇

真正屬於高登仔既黨壇

新人加入步驟
1. 用 遊戲內的名稱 申請論壇帳戶
2. 到 此處 開post,在post內留下profile link用作申請權限
3. 到 此處 登記成為正式黨員
4. 到 此處 登記成為高登黨軍

最新事項
發佈日期 內容
2月2日 最新黨內空手傷害排名
6月17日 [黨務討論] 新人網更新建議咨詢
6月17日 [黨務討論] 黨內新人政策建議咨詢
進行中的活動/補助
發佈日期 內容
6月17日 百家講壇報業支援計劃

直達IRC傳送門
高登黨QQ群:143617973 高登黨黨軍QQ群:244511731
工具-Tools 高登新人指南 IRC聊天室 - HKGOLDEN1999 eRepublik 實用插件網址 高登黨資料庫 HKG頭像製作器
高登遊戲內連結 高登黨 高登黨報 高登黨軍
國家部門報紙 國防部軍令 信息部 教育部 外交部 央行 議會

+3
oolongtea
TheSpace
wenove
7 posters

[e-sim專用帖]討論區(唔想谷氣玩ere都可以入黎睇一睇)

wenove
    雞仔餅
    雞仔餅

文章數 : 141
    警章 : 189
    注冊日期 : 2011-02-17

[e-sim專用帖]討論區(唔想谷氣玩ere都可以入黎睇一睇) Empty [e-sim專用帖]討論區(唔想谷氣玩ere都可以入黎睇一睇)

發表 由 wenove 周二 3月 13, 2012 11:19 am

是咁的,係某一日,有個人同我講有個WEBPAGE GAME同ERE差唔多,
    但冇左EF function.本著好奇害死貓嘅心態,我就JOIN左呢個webpage game.

http://e-sim.org/index.html

呢個GAME其中一個創辦人係 erepublik-market.com嘅founder-Railman

係註冊PAGE,會問你個上線(referrer)係邊位,呢到有一堆高登仔可以做你上線(不時更新):
    wenove
    dogwong
    beaster3
    ihatelion<--奶媽
    VLKR
    Nikoner
    godblessme
    TheSpace
    oolongtea
    RemiliaYuki
    點解要有一個上線?除左你入ere個時話比你聽嘅理由外,仲有你會因為有上線,你會有額外2+5G(你上線會係你7lv個時收到5G).玩過ere都知,G係一個好重要嘅野黎.係E-SIM,冇左ef function,gold更加難搵.

出生地呢,暫時唔建議揀中國,因為中國對新人黎講難搵食,而且冇咩高資源(1).依家黎講,serbia/poland係一個幾好嘅選擇,依家首選係馬拉.至於地區呢,可以鳩揀.

出左世之後,個系統會送兩張5星機票你,千祈唔好用左佢,一係賣左佢,一係KEEP住佢,直到必須要用到個時(後面會講到幾時會用).

跟住,你可以跟住佢嘅新手任務黎做.有幾樣野,ere同esim唔同,
    1.無論你打咩星工,或者訓練,都係唔扣血的.
    2.每日系統會送50HEALTH比你,直到你100HEALTH,所以每日會有5HIT FREE FIGHT.
    3.呢到冇比G訓練的.而且,str增加嘅數量會按照你訓練左幾多次而有所改變.
    4. (有玩過V1嘅ere,就知有GIFT呢樣野;GIFT呢樣野同包一樣,都係補血,不過係貴價版)呢到每日最多只可以食10個包+10個GIFT.(但GIFT冇得叫人送,只有donate)
    5.換日時間係每日朝早7點HKT

好啦,WORK完,TRAIN完,就係打仗啦,
    打仗呢,就係用返推牆方法,但唔計分形式的.
    而fight嘅方式有fight(1HIT/CLICK)同berserk(5HIT/CLICK)

每日只要空手打左5HIT FREE FIGHT就OK啦.

如果想抵玩D,就入軍團,
    因為軍團有工做,係指定場有傷害加成,
    可以話一舉兩得.
    軍團有四個LV,唔同LV有唔同傷害加成,
    Novice 5%
    Regular 10%
    Veteran 15%
    Elite 20%
    當然,愈高級,愈貴,但愈多傷害加成
    軍團有幾個係推薦入嘅(其實係唔想入水木仔軍團姐)
    38th Corps(30G入閘費,老手用)
    15th Airborne Corps(35G入閘費,老手用)
    15th Airborne Youth Corps(新人強烈推薦,0入閘費)
    Zodiac/Zodiac II(有人話比較唔好,但係新UPGRADE,會差少少)
    [1]中國依家只有油呢個高資源,而高資源係開廠賺錢必要嘅因素.

wenove 在 周一 4月 30, 2012 12:07 pm 作了第 3 次修改
    wenove
    雞仔餅
    雞仔餅

[e-sim專用帖]討論區(唔想谷氣玩ere都可以入黎睇一睇) Empty 回復: [e-sim專用帖]討論區(唔想谷氣玩ere都可以入黎睇一睇)

發表 由 wenove 周三 4月 25, 2012 11:24 pm

push
    TheSpace
    雞仔餅
    雞仔餅

文章數 : 181
    警章 : 199
    注冊日期 : 2010-11-20

[e-sim專用帖]討論區(唔想谷氣玩ere都可以入黎睇一睇) Empty 回復: [e-sim專用帖]討論區(唔想谷氣玩ere都可以入黎睇一睇)

發表 由 TheSpace 周四 4月 26, 2012 9:54 am

發覺個高登仔list無我 好灰Sad
    oolongtea
    沙展
    沙展

文章數 : 54
    警章 : 62
    注冊日期 : 2010-11-21

發表 由 oolongtea 周四 4月 26, 2012 12:08 pm

我都有三按sosad
    wenove
    雞仔餅
    雞仔餅

發表 由 wenove 周日 4月 29, 2012 12:58 pm

是咁的,依家有個高登MU計劃,
    初步計劃需要390G(Q5廠)+50G(初級MU)+10G初期營運資金.
    呢個PLAN需要10個人去做先頭部隊.
    假設廠有2個ES 9+8個ES 6嘅人,
    ES 9嘅人有1G人工,ES 6嘅人有0.85G人工,
    以每單位原料0.004G計算(現價每單位原料為0.0048G),
    廠每日會有1G盈利,
    如果要收回成本,需要一年半嘅時間,
    但係如果有善長人翁呢,
    咁可以唔洗要收回成本,
    而盈利可以再投資,
    直到中期目標-elite MU,
    到時再PLAN.
    有性趣做善長人翁/先頭苦力部隊嘅,可留名
    Alan Wong
    高級老散
    高級老散

文章數 : 32
    警章 : 37
    注冊日期 : 2011-07-17

發表 由 Alan Wong 周日 4月 29, 2012 5:19 pm

大家要預一個人最少要夾50G,可以分期慢慢補足
    RemiliaYuki
    RemiliaYuki
    見習督察
    見習督察

文章數 : 287
    警章 : 383
    注冊日期 : 2010-12-21

發表 由 RemiliaYuki 周日 4月 29, 2012 9:18 pm

點解冇我名 [e-sim專用帖]討論區(唔想谷氣玩ere都可以入黎睇一睇) 1942026949
    wenove
    雞仔餅
    雞仔餅

發表 由 wenove 周一 4月 30, 2012 7:40 pm

依家公開發行hkgmu股票
    0.5g一股,共900股。
    派息4%,可以股代息。
    一個半個月禁贖期,可轉售.
    每月六號派息日,如需以股代息,請在派息日前十日內通知。
    有意者請留名,如申請超額,將會保證每人會有股份.
    已配售:
    Psylai 30股
    Boscopong 200股
    風險自行評估。股票價格可升可跌
    HKGgodblessme
    沙展
    沙展

文章數 : 54
    警章 : 76
    注冊日期 : 2011-05-04

發表 由 HKGgodblessme 周一 4月 30, 2012 7:43 pm

Very Happy 我等9K俾番錢我投股yoyoyo
    cecitsui
    cecitsui
    老散
    老散

文章數 : 12
    警章 : 14
    注冊日期 : 2011-12-27

發表 由 cecitsui 周三 五月 02, 2012 8:32 pm

40股 [e-sim專用帖]討論區(唔想谷氣玩ere都可以入黎睇一睇) 50966
    wenove
    雞仔餅
    雞仔餅

發表 由 wenove 周四 五月 31, 2012 12:32 pm

有人問過我點樣係ESIM賺錢,
    我寫少少當係盲公竹又好,方向又好,咩都好,你自己慢慢搵你自己賺方式啦.

ESIM有三個途徑搵錢(兩個星期後就會有四個,後面會講到)
    第一,打份牛工,慢慢去搵你嘅第一桶金.
    第二,開間廠,賣野比人.
    第三,專職老散,炒賣貨物.
    咁第一就唔洗多講啦,總之自己搵到份好工就好快搵到你第一桶金啦.
    (仲有你上線回金比你嫁)
    第二開間廠呢個有幾點注意,
    1. 有冇高資源
    2. 廠係唔係高星
    3. 嗰個國家人工點樣
    4. 有冇人會買你野
    5. 稅率

有玩過EREP V1就知,高資源就有加成嫁啦,即係有多啲野生產到出黎.
    而高星嘅原因在於多數人係會買Q5包,禮物(呢個原因係每日食包開禮物嘅限制)
    而武器係會集中係Q1,3,5三個到.機票就會去Q1,5到.
    同埋原料廠黎講,愈高星,生產出黎愈多.
    所以就愈高星就愈好賺啦
    人工就自然唔洗講,愈平愈好.
    咁製造左一樣野出黎,冇人買你都會死,所以要睇市場有冇人買.
    最後,如果個稅率高到PK嘅,咁即使有人買你野,你都會蝕到入肉.
    計晒呢幾樣野就可以正式開廠.
    開廠就要20G,一開就係一星廠黎.
    一星升兩星要20G,兩星升三星就50G,三星升四星就100G,四星去五星就200G,
    所以開間Q5廠就要390G.
    跟住請人個到最好就請到十個人就好啦,因為十個人之後,會有扣減生產力,
    而且,啲工人返工都有野玩,愈早返工,愈多加成,所以會比低ES嘅人返工先.

而如果你有更多時間,你可以專職炒賣,
    你可以去世界各地買賣貨品,賺取差價,
    要注意係稅率同有冇人買你貨.
    同ERE一樣,E-SIM會有黑市IRC(#strade,係rizon irc server到)
    黑市IRC需要你NICKNAME注冊左(identity)先可以入去,
    而個到規矩係每五分鐘只可以叫賣一次,如果你五分鍾內叫賣多過一次,佢會自動KICK人,
    多次重犯就會BAM足成日.
    如果你想買人地貨/同其他人溝通,就要用到PM/PV.
    記得要用合約同人交易,以免走數/比人走數.
    係黑市IRC到,有啲人係+V(係佢地名之前會有個+)
    呢啲人係IRC負責人認為係可信賴嘅商人,用唔用合約交易都得.
    最後一樣野,依家合約有一個限制,就係合約比人REJECT的話,要收返0.05G交易徵費,
    所以記得要同人講清楚先好開合約,如果唔係就賺少左/蝕左就唔抵

現在的時間是 周日 五月 19, 2024 12:17 pm