新eRepublik高登黨論壇

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
新eRepublik高登黨論壇

真正屬於高登仔既黨壇

新人加入步驟
1. 用 遊戲內的名稱 申請論壇帳戶
2. 到 此處 開post,在post內留下profile link用作申請權限
3. 到 此處 登記成為正式黨員
4. 到 此處 登記成為高登黨軍

最新事項
發佈日期 內容
2月2日 最新黨內空手傷害排名
6月17日 [黨務討論] 新人網更新建議咨詢
6月17日 [黨務討論] 黨內新人政策建議咨詢
進行中的活動/補助
發佈日期 內容
6月17日 百家講壇報業支援計劃

直達IRC傳送門
高登黨QQ群:143617973 高登黨黨軍QQ群:244511731
工具-Tools 高登新人指南 IRC聊天室 - HKGOLDEN1999 eRepublik 實用插件網址 高登黨資料庫 HKG頭像製作器
高登遊戲內連結 高登黨 高登黨報 高登黨軍
國家部門報紙 國防部軍令 信息部 教育部 外交部 央行 議會

+12
KK Lau
superru6096
milk tea
Timmy11Wong
Dingo0410
oceancalvin
70sPoverty
BillyHerrington
eventide
Kotobuki Nanase
SiiNG
gundam000
16 posters

好似就快滅國!我地應該何去何從呢?

gundam000
    老散
    老散

文章數 : 11
    警章 : 29
    注冊日期 : 2011-02-28

好似就快滅國!我地應該何去何從呢? Empty 好似就快滅國!我地應該何去何從呢?

發表 由 gundam000 周一 7月 18, 2011 12:33 am

去人地個國家繼續發展?同祖國共存亡?
    SiiNG
    SiiNG
    雞仔餅
    雞仔餅

文章數 : 107
    警章 : 136
    注冊日期 : 2011-04-06

好似就快滅國!我地應該何去何從呢? Empty 回復: 好似就快滅國!我地應該何去何從呢?

發表 由 SiiNG 周一 7月 18, 2011 12:44 am

集中勢力共存亡
    高級督察
    高級督察

文章數 : 425
    警章 : 534
    注冊日期 : 2010-12-21

好似就快滅國!我地應該何去何從呢? Empty 回復: 好似就快滅國!我地應該何去何從呢?

發表 由 Kotobuki Nanase 周一 7月 18, 2011 1:08 am

食花生
    eventide
    見習督察
    見習督察

文章數 : 215
    警章 : 234
    注冊日期 : 2011-01-25

發表 由 eventide 周一 7月 18, 2011 1:18 am

Kotobuki Nanase 寫到:食花生

好似就快滅國!我地應該何去何從呢? 7701472_315x290
    雞仔餅
    雞仔餅

文章數 : 173
    警章 : 213
    注冊日期 : 2011-01-11

發表 由 BillyHerrington 周一 7月 18, 2011 1:48 am

天要下雨娘要嫁人,各人顧各人
    70sPoverty
    70sPoverty
    雞仔餅
    雞仔餅

文章數 : 188
    警章 : 210
    注冊日期 : 2011-02-26

發表 由 70sPoverty 周一 7月 18, 2011 3:49 am

好似就快滅國!我地應該何去何從呢? 651653
    oceancalvin
    oceancalvin
    督察
    督察

文章數 : 340
    警章 : 361

發表 由 oceancalvin 周一 7月 18, 2011 9:57 pm

其實有無國會議員問下國防部,而家作戰方案想點?
    有成30幾個鐘頭無軍令,D人爆體力唔集中亂射
    有軍令又係讓領導先走同盟復國為主
    比我感覺係想等同盟先復國後幫我地拖或ONE輪耕完國土,無晒興建先再算...

廣西已經淪陷,下個肯定係廣東
    最早叫人返廣東準備果個竟然是Mr. Governor 好似就快滅國!我地應該何去何從呢? 651653
    http://www.erepublik.com/en/article/-1-1822933/1/20

BTW, 我已有準備攞歐盟護照的覺悟
    Dingo0410
    Dingo0410
    總督察
    總督察

文章數 : 583
    警章 : 700

發表 由 Dingo0410 周二 7月 19, 2011 12:39 pm

唔解釋太多, 輸出數字上都已經說明一切
    http://egov4you.info/geo

今屆國防真係冇眼睇, 但又老實講, 而家咩戰略都冇用, eden+terra的輸出比one+pro one 差好多, 改變唔到既事實

外面話討論有咩曙光
    1. 等one 瓦解
    2. 等無頭雞改版改變失衡現象 (而家補血系統令人多的國家有絕對優勢, 比300體力/day時更難反擊)
    3. 如one唔瓦解, 無頭雞唔改版, 活躍人口會繼續減 (守方無反抗意思, 攻方無攻擊興趣)

去到呢度... 其實我對遊戲設計本身已經好失望
    Timmy11Wong
    Timmy11Wong
    警司
    警司

文章數 : 740
    警章 : 792
    注冊日期 : 2011-03-07

發表 由 Timmy11Wong 周二 7月 19, 2011 1:40 pm

如果讓我站在遊戲設計的方面看,我又唔覺得無頭做得差。

今次改版,一早已經講係經濟改革,改到今日咁總算解決產量過剩的問題。
    如果就著令需求多於產量這目標,無頭都做得相當成功。

戰鬥平衡方面,人多的一方會有利,這是非常合理的,
    尤其是如果設計者想更多人參與遊戲。

現在的所謂不平衡,只是實力強的國家聯合在一起,但這錯誤並不在於遊戲設計者:
    因為設計者是不可能寫明,強國只能跟弱國聯手,不能跟其他強國同盟。
    ONE的強勢,責任在ONE的外交成功,以及於反ONE勢力的瓦解,不能把這個賴在遊戲設計上。

我再重覆一點,賭場主人是不介意賭客之間的贏輸,
    尤其是這賭場中只存在賭客之間的對賭,而非賭場做莊跟賭客賭。
    之前,火雞被EDEN打得落花留水,無頭雞有做了什麼?
    是強制解散了EDEN?還是把火雞的戰力加大一倍?
    未來會如何,歷史告訴了我們所有答案。

很多人覺得無頭雞衰,咀咒無頭雞死,
    但我覺得,一直也覺得,無頭雞已經做得很不錯了。
    (我有見過更好的遊戲admin,所以我無法說雞是最好)
    milk tea
    milk tea
    總督察
    總督察

文章數 : 570
    警章 : 823

發表 由 milk tea 周二 7月 19, 2011 1:42 pm

Dingo0410 寫到:唔解釋太多, 輸出數字上都已經說明一切
    http://egov4you.info/geo

今屆國防真係冇眼睇, 但又老實講, 而家咩戰略都冇用, eden+terra的輸出比one+pro one 差好多, 改變唔到既事實

外面話討論有咩曙光
    1. 等one 瓦解
    2. 等無頭雞改版改變失衡現象 (而家補血系統令人多的國家有絕對優勢, 比300體力/day時更難反擊)
    3. 如one唔瓦解, 無頭雞唔改版, 活躍人口會繼續減 (守方無反抗意思, 攻方無攻擊興趣)

去到呢度... 其實我對遊戲設計本身已經好失望

one 瓦解 的機會,未必來自國家間的問題,還可以來自國內政黨的分崎。
    superru6096
    superru6096
    高級老散
    高級老散

文章數 : 21
    警章 : 31
    注冊日期 : 2011-07-15

發表 由 superru6096 周二 7月 19, 2011 1:54 pm

領導 好似就快滅國!我地應該何去何從呢? 952386
    Dingo0410
    Dingo0410
    總督察
    總督察

發表 由 Dingo0410 周二 7月 19, 2011 4:21 pm

Timmy11Wong 寫到:如果讓我站在遊戲設計的方面看,我又唔覺得無頭做得差。

今次改版,一早已經講係經濟改革,改到今日咁總算解決產量過剩的問題。
    如果就著令需求多於產量這目標,無頭都做得相當成功。

戰鬥平衡方面,人多的一方會有利,這是非常合理的,
    尤其是如果設計者想更多人參與遊戲。

現在的所謂不平衡,只是實力強的國家聯合在一起,但這錯誤並不在於遊戲設計者:
    因為設計者是不可能寫明,強國只能跟弱國聯手,不能跟其他強國同盟。
    ONE的強勢,責任在ONE的外交成功,以及於反ONE勢力的瓦解,不能把這個賴在遊戲設計上。

我再重覆一點,賭場主人是不介意賭客之間的贏輸,
    尤其是這賭場中只存在賭客之間的對賭,而非賭場做莊跟賭客賭。
    之前,火雞被EDEN打得落花留水,無頭雞有做了什麼?
    是強制解散了EDEN?還是把火雞的戰力加大一倍?
    未來會如何,歷史告訴了我們所有答案。

很多人覺得無頭雞衰,咀咒無頭雞死,
    但我覺得,一直也覺得,無頭雞已經做得很不錯了。
    (我有見過更好的遊戲admin,所以我無法說雞是最好)

當然有你道理o係度, 雞確實唔需要理會one與eden+terra的爭鬥,
    只係無論國家聯盟點樣重組, o係現時的補血系統下, 人數稍為佔優就會取勝, 令失衡更容易發生, 亦難言戰略
    試回復300血甚至100血一日, 又或者回復守方至啟動mpp系統, 進攻要單挑, 情況會好似今日咁?

亦難言外交, 仲有邊個會join eden+terra? 仲有邊個會離開ONE? 我寫包單馬其頓一路嘈呢樣嘈o個樣都唔會離開ONE, 因為離開就意味滅國

所有失衡既得益者, 都唔會離開聯盟, 唔會重組
    佢地會繼續享有10資源, 直至悶到佢地AFK, 而其間, 對家冇翻盤既可能
    Timmy11Wong
    Timmy11Wong
    警司
    警司

發表 由 Timmy11Wong 周二 7月 19, 2011 6:03 pm

雖然戰略係由規則發展出來,但思考戰略的責任在遊戲玩家身上,遊戲設計者只負責訂立規則。
    無理由設計者寫完遊戲出黎,仲要出埋攻略、秘道同金手指送俾玩家。

事實上,借著連續起義和起義無MPP的規則,
    北美同巴西都發展過,放棄正面專打起義的戰略。
    用這戰略,無錯,係會輸係會滅國,但依家我地仲見到美國、仲見到巴西。
    所以玩遊戲,唔係一句話難言戰略就可以收工,請繼續努力。

至於人數佔優那方面,你可以說是容易失衡,我不反對。
    但我的看法是,無頭雞是故意讓其容易失衡的。
    你現在人數佔劣嘛?那你就新人潮,讓你的那邊更多人就可以重回上風。
    你放棄嘛?你可以放棄,那你的國家就沒有了……
    無頭就是抱這樣的方法,去谷新人數目。

這樣想,無頭專挑那些rl國際關係複雜難解的地方建國家,
    利用rl的國族主義去吸人進遊戲的想法就可以理解。
    東歐小國、科索沃戰爭的各國、一直受希臘打壓的馬其頓(因為希臘抗議,所以只能叫「前南斯拉夫馬其頓共和國the former Yugoslav Republic of Macedonia(FYROM)」)、土耳其和塞浦路斯、埃及以色列加伊朗、沒有人上網但卻在e世界存在的北朝鮮、還有中共一直想收回的中華民國,看著這些國家,還不明白無頭雞的政策嗎?
    oceancalvin
    oceancalvin
    督察
    督察

文章數 : 340
    警章 : 361

發表 由 oceancalvin 周二 7月 19, 2011 6:22 pm

好POST要推 好似就快滅國!我地應該何去何從呢? 50966
    支持
    KK Lau
    KK Lau
    督察
    督察

文章數 : 377
    警章 : 421

發表 由 KK Lau 周二 7月 19, 2011 6:38 pm

頗有意思, 稍後都會寫報紙發表一下 好似就快滅國!我地應該何去何從呢? 764713
    Roger Chan
    Roger Chan
    總督察
    總督察

文章數 : 576
    警章 : 816
    注冊日期 : 2010-12-01

發表 由 Roger Chan 周二 7月 19, 2011 10:39 pm

Join ONE
    雞仔餅
    雞仔餅

文章數 : 173
    警章 : 213
    注冊日期 : 2011-01-11

發表 由 BillyHerrington 周三 7月 20, 2011 12:54 am

我相信admin會為左平衡遲早又會整幾個無限銀彈既英雄單位出黎幫eden
    就正如parter、mm2、同埋羅馬尼亞果件佢地當時一樣
    eventide
    見習督察
    見習督察

文章數 : 215
    警章 : 234
    注冊日期 : 2011-01-25

發表 由 eventide 周三 7月 20, 2011 12:58 am

[FF]遲d會唔會改到有起義+xo黎平衡呢……[/FF]
    milk tea
    milk tea
    總督察
    總督察

文章數 : 570
    警章 : 823

發表 由 milk tea 周三 7月 20, 2011 8:10 am

希望果網頁統計人口時, 沒有攪錯ONE 本地的TERRA/EDEN 國民,因為好多2clicker唔知去邊,索性邊度都唔去...記得EDEN佔領ONE時,EDEN的人口都比ONE 多幾多下.

EC滅國後,立即? 還是等1日先在廣東起義? 還是打算在那一個省份攪起義, 好讓我存定tank 先.
    Gauzeroad
    Gauzeroad
    雞仔餅
    雞仔餅

文章數 : 146
    警章 : 179
    注冊日期 : 2010-11-21

發表 由 Gauzeroad 周三 7月 20, 2011 8:43 am

果網頁統計人口時係按照Citizenship
    Dingo0410
    Dingo0410
    總督察
    總督察

發表 由 Dingo0410 周三 7月 20, 2011 10:49 am

Timmy11Wong 寫到:雖然戰略係由規則發展出來,但思考戰略的責任在遊戲玩家身上,遊戲設計者只負責訂立規則。
    無理由設計者寫完遊戲出黎,仲要出埋攻略、秘道同金手指送俾玩家。

事實上,借著連續起義和起義無MPP的規則,
    北美同巴西都發展過,放棄正面專打起義的戰略。
    用這戰略,無錯,係會輸係會滅國,但依家我地仲見到美國、仲見到巴西。
    所以玩遊戲,唔係一句話難言戰略就可以收工,請繼續努力。

至於人數佔優那方面,你可以說是容易失衡,我不反對。
    但我的看法是,無頭雞是故意讓其容易失衡的。
    你現在人數佔劣嘛?那你就新人潮,讓你的那邊更多人就可以重回上風。
    你放棄嘛?你可以放棄,那你的國家就沒有了……
    無頭就是抱這樣的方法,去谷新人數目。

這樣想,無頭專挑那些rl國際關係複雜難解的地方建國家,
    利用rl的國族主義去吸人進遊戲的想法就可以理解。
    東歐小國、科索沃戰爭的各國、一直受希臘打壓的馬其頓(因為希臘抗議,所以只能叫「前南斯拉夫馬其頓共和國the former Yugoslav Republic of Macedonia(FYROM)」)、土耳其和塞浦路斯、埃及以色列加伊朗、沒有人上網但卻在e世界存在的北朝鮮、還有中共一直想收回的中華民國,看著這些國家,還不明白無頭雞的政策嗎?

ok, u win (真心的) 好似就快滅國!我地應該何去何從呢? 600328
    近來幾灰心, 但你講得啱, 新人潮希望快d黎
    btw, 台灣都有新人潮喇 好似就快滅國!我地應該何去何從呢? 346896 中國要加把勁 好似就快滅國!我地應該何去何從呢? 540831

不過再講返美國、巴西等仍然存在好大原因係
    1, 有ec呢個巨大drain
    2, 對手係較弱 (西班牙/印尼)
    3, 主要係起義戰, mpp戰仍然係擋唔到

可以預見到loop, 美國、巴西的情況好快會同ec對調 好似就快滅國!我地應該何去何從呢? 2647563241
    Timmy11Wong
    Timmy11Wong
    警司
    警司

發表 由 Timmy11Wong 周三 7月 20, 2011 11:57 am

Dingo0410 寫到:可以預見到loop, 美國、巴西的情況好快會同ec對調 好似就快滅國!我地應該何去何從呢? 2647563241
    我覺得難對調尐,始終對手唔可以話調就調。
    SB係東進,佢地係唔會無端端走去美洲;
    而西班牙亦唔會無故來亞洲。
    對手難調,就面對起義的困難度也不會調轉。

至於印尼,佢好似打緊南非……唔知搞咩呢。
    Timmy11Wong
    Timmy11Wong
    警司
    警司

發表 由 Timmy11Wong 周三 7月 20, 2011 12:04 pm

我覺得新人潮不會在eC。

睇無頭的改動,佢好似睇中左fb的傳遞性,所以加入左fb log in。
    由fb的真實朋友介紹,而且在fb上傳遞民族仇恨、愛國主義,都有很好的效果。
    而且,更重要的是,這樣加入的新人,更耐玩,也更願俾錢玩……
    可以相信無頭會搞一輪fb推廣(當然成功與否就不得而知),以打入fb市場。

不過,以fb在內地的情況......不如高登黨移民去中華民國啦。
    Dingo0410
    Dingo0410
    總督察
    總督察

發表 由 Dingo0410 周三 7月 20, 2011 12:33 pm

Timmy11Wong 寫到:
    Dingo0410 寫到:可以預見到loop, 美國、巴西的情況好快會同ec對調 好似就快滅國!我地應該何去何從呢? 2647563241
    我覺得難對調尐,始終對手唔可以話調就調。
    SB係東進,佢地係唔會無端端走去美洲;
    而西班牙亦唔會無故來亞洲。
    對手難調,就面對起義的困難度也不會調轉。

至於印尼,佢好似打緊南非……唔知搞咩呢。

其實意思係, 中國唔駛再做drain, 到我地起義
    到美國又要面對滅國je
    係情況互調, 唔係對手互調
    不過... 美國等作為drain, 可能都係三數日 好似就快滅國!我地應該何去何從呢? 651653

sb會轉返歐洲/台灣/...
    poland會搞美國again
    hungary搞美國?
    spain會搞南美等地(巴西,阿根廷,智利)
    印尼, 搞南非搵資源卦, 十全lu
    Fable III
    Fable III
    高級老散
    高級老散

文章數 : 47
    警章 : 52

發表 由 Fable III 周三 7月 20, 2011 8:56 pm

亡國之後
    個國籍會唔會變?

現在的時間是 周日 五月 19, 2024 1:16 pm