新eRepublik高登黨論壇

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
新eRepublik高登黨論壇

真正屬於高登仔既黨壇

新人加入步驟
1. 用 遊戲內的名稱 申請論壇帳戶
2. 到 此處 開post,在post內留下profile link用作申請權限
3. 到 此處 登記成為正式黨員
4. 到 此處 登記成為高登黨軍

最新事項
發佈日期 內容
2月2日 最新黨內空手傷害排名
6月17日 [黨務討論] 新人網更新建議咨詢
6月17日 [黨務討論] 黨內新人政策建議咨詢
進行中的活動/補助
發佈日期 內容
6月17日 百家講壇報業支援計劃

直達IRC傳送門
高登黨QQ群:143617973 高登黨黨軍QQ群:244511731
工具-Tools 高登新人指南 IRC聊天室 - HKGOLDEN1999 eRepublik 實用插件網址 高登黨資料庫 HKG頭像製作器
高登遊戲內連結 高登黨 高登黨報 高登黨軍
國家部門報紙 國防部軍令 信息部 教育部 外交部 央行 議會

+16
wenove
Let Bullet Fly
RemiliaYuki
rickyyip1234
KillerJ
Oscar Chan X
Douglas Lai
VLKR
JackRodwell
Timmy11Wong
Kris Tine
TS.ARTPOP
n10n
karanam
Beaster3
Mao_gonglei
20 posters

[外框討論]高登黨有個新外框好嗎?希望有新氣象。

Mao_gonglei
    雞仔餅
    雞仔餅

文章數 : 184
    警章 : 260
    注冊日期 : 2010-12-24

[外框討論]高登黨有個新外框好嗎?希望有新氣象。 Empty [外框討論]高登黨有個新外框好嗎?希望有新氣象。

發表 由 Mao_gonglei 周四 10月 18, 2012 6:47 pm

[外框討論]我非常希望有一個統一的高登外框,有新的也好

高登黨有個新外框好嗎?希望有新氣象。
    舊的外框都用左三年,活動下,比D新人去決定高登黨應該有什麼樣的顏色。

是四邊好?雙邊好?
    顏色怎樣比較好?
    是一個新外框?還是一套不同顏色?例如D1D2D3D4不同顏色比較好?

設計獲採用最少有5G。

Mao_gonglei 在 周三 10月 24, 2012 8:58 pm 作了第 2 次修改
    Beaster3
    Beaster3
    沙展
    沙展

文章數 : 64
    警章 : 66
    注冊日期 : 2011-05-18

[外框討論]高登黨有個新外框好嗎?希望有新氣象。 Empty 回復: [外框討論]高登黨有個新外框好嗎?希望有新氣象。

發表 由 Beaster3 周四 10月 18, 2012 6:53 pm

WHY NEW?
    karanam
    karanam
    沙展
    沙展

文章數 : 74
    警章 : 74
    注冊日期 : 2010-12-20

[外框討論]高登黨有個新外框好嗎?希望有新氣象。 Empty 回復: [外框討論]高登黨有個新外框好嗎?希望有新氣象。

發表 由 karanam 周四 10月 18, 2012 11:45 pm

轉都好
    n10n
    高級老散
    高級老散

文章數 : 31
    警章 : 33
    注冊日期 : 2012-08-01

發表 由 n10n 周五 10月 19, 2012 12:28 am

咁...黨軍同黨員係咪用同一個外框?

Mao_gonglei
    雞仔餅
    雞仔餅

發表 由 Mao_gonglei 周五 10月 19, 2012 8:47 am

等下kris tine 安排下先,如果真係有新既話,可以徵集,再看看有無好的設計。
    TS.ARTPOP
    TS.ARTPOP
    見習督察
    見習督察

文章數 : 230
    警章 : 409
    注冊日期 : 2011-03-13

發表 由 TS.ARTPOP 周五 10月 19, 2012 10:14 am

同問,WHY NEW?
    Kris Tine
    沙展
    沙展

文章數 : 52
    警章 : 94
    注冊日期 : 2012-04-02

發表 由 Kris Tine 周五 10月 19, 2012 5:45 pm

明白毛公既思路, 呢件事副主席好似會負責
    有咩需要我再溝通 Razz
    Timmy11Wong
    Timmy11Wong
    警司
    警司

文章數 : 740
    警章 : 792
    注冊日期 : 2011-03-07

發表 由 Timmy11Wong 周六 10月 20, 2012 1:44 am

支持毛公。

舊外框,無論是黨的還是黨軍的,都經過會員大會通過。
    是否打算開會員大會處理?
    Mao_gonglei
    雞仔餅
    雞仔餅

發表 由 Mao_gonglei 周三 10月 24, 2012 8:40 pm

這兒就是黨員合法的討論區,表決另開一post做就可以,那時的討論和表決就在舊黨壇中。
    JackRodwell
    JackRodwell
    高級老散
    高級老散

文章數 : 41
    警章 : 43
    注冊日期 : 2011-09-23

發表 由 JackRodwell 周三 10月 24, 2012 9:16 pm

Mao_gonglei 寫到:這兒就是黨員合法的討論區,表決另開一post做就可以,那時的討論和表決就在舊黨壇中。
    真心講
    第一個要轉唔係logo係個壇
    個壇禁ga 樣真係完全唔想上尼
    唔係系erep 入面見有link 先入尼
    平日完全唔會入
    TS.ARTPOP
    TS.ARTPOP
    見習督察
    見習督察

文章數 : 230
    警章 : 409
    注冊日期 : 2011-03-13

發表 由 TS.ARTPOP 周三 10月 24, 2012 10:01 pm

先反對更換頭像...
    原因正正是現在的頭像用左咁耐,更加令個框代表住高登黨
    而家換框係咩意思? 高登黨改朝換代? 舊高登已死?

第二,換頭像唔應該係黨主席一個人既意思,係咪黨員贊同換頭像? 換頭像唔同徵文比賽,推POST比賽,得閒可以搞一次
    等同水木土共都唔會無啦啦換左個頭像去

第三,堅決反對任何無經過黨員大會表決既政策
    咁樣係咪無視左黨員正規作出表決既程序?

求解釋
    VLKR
    VLKR
    雞仔餅
    雞仔餅

文章數 : 108
    警章 : 123
    注冊日期 : 2010-11-22

發表 由 VLKR 周三 10月 24, 2012 10:09 pm

幾個問題:

1. 轉頭像外框咁大件事, 再懶都應該去IRC開番一次黨員大會去討論應唔應該去轉的
    2. 唔明點解要轉頭像外框. 如果係要鼓勵所有人都去轉同一個外框, 我唔會反對, 但問題係當現在大家都"散收收"時, 就貿貿然去轉一個新外框, 感覺唔好
    3. 小問題: 呢個post點解會放左喺吹水台? 我冇login到都清楚睇到... 呢個post係唔係應該外人都可以隨便睇? 真係冇所謂?

打個比喻, 如果水木有一日轉左外框, 用左高登款的金色, 或者土共款的紅色, 我估唔單止水木仔本身, 大家都會覺得好唔順眼的, 始終個 norm 已經 set 好左
    Mao_gonglei
    雞仔餅
    雞仔餅

發表 由 Mao_gonglei 周三 10月 24, 2012 11:07 pm

1這兒是最合法最大可以來討論的人進入的地方。有意見的不已經在這發表意見?告訴我誰不能用這兒發表意見的,我親自問他。任何提出你的討論方法的人,請你先能保證你的方法能讓所有人能在所有時間參與討論。那一個時間開會可以讓想討論的人都能討論?

2外框咁大件事,三年前就是在舊黨壇內討論解決的。還要是大門和我最初覺得想設立。然後我開post在舊黨壇討論區討論,然後在討論區表決,黑金還是我決定的顏色。舊高登?我不就來自舊高登。當年我們隨需要而創立的體制,何時變成不可改變的巨獸呢?

3請把時間用在增加人氣、增加新人上,有關其他如何行政的問題,我只答今次,對不起我沒有再答的時間。如你有好的方法,請看上面第一條,然後選黨主席。

V仔,你個比喻收好先,我唔知你想講乜。你意見我要問水木可唔可以改?WFC。

唉,其實問why既人,不如試下問Why not?你真正反對的是什麼東西呢?

BTW,不入來的人,你們回來了,歡迎,請多回來。轉壇的意見,謝謝,我先搞好目前這幾件事吧。

正題:
    舊的外框都用左三年,活動下,比D新人去決定高登黨應該有什麼樣的顏色。

是四邊好?雙邊好?
    顏色怎樣比較好?
    是一個新外框?還是一套不同顏色?例如D1D2D3D4不同顏色比較好?
    Douglas Lai
    高級老散
    高級老散

文章數 : 36
    警章 : 40
    注冊日期 : 2011-03-06

發表 由 Douglas Lai 周三 10月 24, 2012 11:36 pm

或許我咁講啦.
    的確,呢個黑金/金色邊框的確成為在HKG 既symbol
    新既事物的確有新既活力,但係呢個情況下,成個黨既運作都好亂吓.由其是維持唔到高登仔一個精神係到.團結唔到.

因此,呢件事最好唔搞住.
    沙展
    沙展

文章數 : 51
    警章 : 58
    注冊日期 : 2010-12-29

發表 由 Oscar Chan X 周三 10月 24, 2012 11:39 pm

而家連erep都變到政府咁?
    點解而家係討論到用咩色,而唔係轉or唔轉新外框?
    KillerJ
    KillerJ
    沙展
    沙展

文章數 : 83
    警章 : 86
    注冊日期 : 2011-07-10

發表 由 KillerJ 周四 10月 25, 2012 12:32 am

事實上,我認為改是冇問題的,只不過改左之後,可以更加突顯HKG既,咁我會支持! 始終,新的改變可以有新境象
    karanam
    karanam
    沙展
    沙展

文章數 : 74
    警章 : 74
    注冊日期 : 2010-12-20

發表 由 karanam 周四 10月 25, 2012 12:37 am

Oscar Chan X 寫到:而家連erep都變到政府咁?
    點解而家係討論到用咩色,而唔係轉or唔轉新外框?

依家咪問緊change or not?
    咁假如要說服到人change就點都掉d野brainstrom下

另外只要有足夠多人傾轉唔轉logo框
    先再掉上大會又有咩問題?
    Mao_gonglei
    雞仔餅
    雞仔餅

發表 由 Mao_gonglei 周四 10月 25, 2012 12:39 am

我希望大家明白一點。
    我們需要不斷讓新人有參與感。
    不斷要有新的屬於他們創造的體驗,這是非常重要的。
    這連結起另外要做的新人計劃,事情就能推動起來。
    你們都在不同的時代發揮過力量,你們一直看見黨員人數減少,沒有人覺得有問題?有吧。不過其他黨都人少,所以大家還是能快樂的每月議員12席高興一下。
    高登似政府?不,現在的高登像民主黨,見步行步,有冗必冗。
    只要我們有100個新人,我們可以多幾席,其實目前是大好時候。
    我們覺得遊戲不好玩,不代表新人不喜歡目前的遊戲制度。
    我的想法是希望給剛進來的新人看到一個高度參與的高登。
    你想想如果你是新人,你進來後能夠對高登黨有投入感嗎?
    高登需要改變,我重視黨壇這一點每次在M群都解釋一次,你沒有看過?正常,因為那不是一個可以保留優秀討論的地方。

Beaster3
    Beaster3
    沙展
    沙展

發表 由 Beaster3 周四 10月 25, 2012 1:17 am

想指出就係轉外框同令新人參加有咩直接關係?(轉左就有新人入?)
    就好似制服團體咁, 件UNIFROM就係個團隊靈魂所在
    轉左, 等於成個高登都轉埋
    參與感呢樣野, 你著起呢件衫, 就自然會有
    你轉左佢, 唔單止保證唔到新仔會有參與感
    仲肯定會令老鬼參與感減少

與其換框, 不如叫班3擊都有埋框, 著返件制服仲好啦

除非毛公你認為高登精神已死, 應該改朝換代
    如果唔係我睇唔到有換既必要
    Mao_gonglei
    雞仔餅
    雞仔餅

發表 由 Mao_gonglei 周四 10月 25, 2012 1:23 am

我希望大家明白一點。

Beaster3 寫到:想指出就係轉外框同令新人參加有咩直接關係?(轉左就有新人入?)

Beaster3
    Beaster3
    沙展
    沙展

發表 由 Beaster3 周四 10月 25, 2012 1:24 am

Mao_gonglei 寫到:我希望大家明白一點。

Beaster3 寫到:想指出就係轉外框同令新人參加有咩直接關係?(轉左就有新人入?)

成個新人計劃拎晒出黎
    唔係既話無啦啦換框無得傾
    我只係覺得有人要將高登洗底
    Mao_gonglei
    雞仔餅
    雞仔餅

發表 由 Mao_gonglei 周四 10月 25, 2012 2:10 am

那是從前就一個問題討論的盛況。

[意見]高登頭像裝飾
    http://erephkgolden.forumotion.com/t294-topic?highlight=%E9%A0%AD%E5%83%8F
    大家能進去看到?
    開國自有開國的氣象。

那時最喜歡這個黑金的就是我…當時我還說「這個邊邊附合漢代美學」
    唉…回去看還是很吸引的過去。
    VLKR
    VLKR
    雞仔餅
    雞仔餅

文章數 : 108
    警章 : 123
    注冊日期 : 2010-11-22

發表 由 VLKR 周四 10月 25, 2012 10:20 am

Mao_gonglei 寫到:那是從前就一個問題討論的盛況。

[意見]高登頭像裝飾
    http://erephkgolden.forumotion.com/t294-topic?highlight=%E9%A0%AD%E5%83%8F
    大家能進去看到?
    開國自有開國的氣象。

那時最喜歡這個黑金的就是我…當時我還說「這個邊邊附合漢代美學」

(利申在先: 我唔反對新頭像提議, 但希望大家可以傾下先, 尤其是希望睇到多啲新人o既意見 [外框討論]高登黨有個新外框好嗎?希望有新氣象。 565975)

件事同兩年半前創立新頭像時有本質上的不同

少少背景資料:- 當年係由零開始, eRep都係一個新遊戲, 人與事都係新的, 即使高登黨(HKG)都唔係創立左好耐, 眼見國內外好多玩家團體都開始左建立自己團體的頭像, 所以大家都好想擁有屬於自己的一套頭像款式 [外框討論]高登黨有個新外框好嗎?希望有新氣象。 50966

宜家個情況係HKG己經建立左一段頗長的時間, 亦由當時的一個細黨成為現今eC(表面上)的第一大黨, 我地已經由萌芽期演化到去穩定期, 宜家毋須要去創造新事物, 反而係要去諗下有冇野要改變現有事物

我都覺得宜家o既HKG比較散渙 [外框討論]高登黨有個新外框好嗎?希望有新氣象。 975324 , 冇以前咁有組織(遊戲轉變亦是原因之一, 例如報紙功能的嚴重弱化, 經濟模組的簡單化, 國會選舉方法等, mao 可能太耐冇接觸, 可以先比較一下古今分別), 所以 mao 要激發起新玩家的投入感個方向基本上係正確; 不過我咁睇, 要投入唔一定要換頭像, 正如有新球員加入球隊, 球隊都唔會貿貿然轉隊徽, 亦唔會貿貿然轉球衣顏色同基本設計, 因為球員同球隊好清楚明白呢一種象徵意義的重要性 (就好似紐卡素唔會變橫間, 利物浦一定係全紅咁) 當然, 唔係話一定唔可以轉, 只係呢一啲大件事, 討論一下好

如果有人有時間幫手, 我反而覺得搞一啲活動去激發新人投入感更加好, 例如有贊助的實彈射擊, 推post活動, 問答遊戲等~ 呢啲提議相信仲有好有改善空間, 歡迎 brainstorm 一下 [外框討論]高登黨有個新外框好嗎?希望有新氣象。 444376 [外框討論]高登黨有個新外框好嗎?希望有新氣象。 731872

PS: 較早前 mao 提出 why 同 why not 的問題, 我又好奇, 點解你唔首先解答我個問題然後再作出反問, 反而要一下子反問左提問者先呢? 係唔係答唔到 [外框討論]高登黨有個新外框好嗎?希望有新氣象。 449242
    Mao_gonglei
    雞仔餅
    雞仔餅

發表 由 Mao_gonglei 周四 10月 25, 2012 1:00 pm

VLKR 寫到:
    Mao_gonglei 寫到:那是從前就一個問題討論的盛況。

[意見]高登頭像裝飾
    大家能進去看到?
    開國自有開國的氣象。

(利申在先: 我唔反對新頭像提議, 但希望大家可以傾下先, 尤其是希望睇到多啲新人o既意見 [外框討論]高登黨有個新外框好嗎?希望有新氣象。 565975)

件事同兩年半前創立新頭像時有本質上的不同

少少背景資料:- 當年係由零開始, eRep都係一個新遊戲, 人與事都係新的, 即使高登黨(HKG)都唔係創立左好耐, 眼見國內外好多玩家團體都開始左建立自己團體的頭像, 所以大家都好想擁有屬於自己的一套頭像款式 [外框討論]高登黨有個新外框好嗎?希望有新氣象。 50966

宜家個情況係HKG己經建立左一段頗長的時間, 亦由當時的一個細黨成為現今eC(表面上)的第一大黨, 我地已經由萌芽期演化到去穩定期, 宜家毋須要去創造新事物, 反而係要去諗下有冇野要改變現有事物

我都覺得宜家o既HKG比較散渙 [外框討論]高登黨有個新外框好嗎?希望有新氣象。 975324 , 冇以前咁有組織(遊戲轉變亦是原因之一, 例如報紙功能的嚴重弱化, 經濟模組的簡單化, 國會選舉方法等, mao 可能太耐冇接觸, 可以先比較一下古今分別), 所以 mao 要激發起新玩家的投入感個方向基本上係正確; 不過我咁睇, 要投入唔一定要換頭像, 正如有新球員加入球隊, 球隊都唔會貿貿然轉隊徽, 亦唔會貿貿然轉球衣顏色同基本設計, 因為球員同球隊好清楚明白呢一種象徵意義的重要性 (就好似紐卡素唔會變橫間, 利物浦一定係全紅咁) 當然, 唔係話一定唔可以轉, 只係呢一啲大件事, 討論一下好

如果有人有時間幫手, 我反而覺得搞一啲活動去激發新人投入感更加好, 例如有贊助的實彈射擊, 推post活動, 問答遊戲等~ 呢啲提議相信仲有好有改善空間, 歡迎 brainstorm 一下 [外框討論]高登黨有個新外框好嗎?希望有新氣象。 444376 [外框討論]高登黨有個新外框好嗎?希望有新氣象。 731872

PS: 較早前 mao 提出 why 同 why not 的問題, 我又好奇, 點解你唔首先解答我個問題然後再作出反問, 反而要一下子反問左提問者先呢? 係唔係答唔到 [外框討論]高登黨有個新外框好嗎?希望有新氣象。 449242

V,我基本沒有斷絕過對遊戲的關注,你說的我都理解。
    現在就是討論。
    我去問why not 是要激發新人理解什麼都可以創造,這一點是很重要的。如果永遠問點解要做,其實無野需要搞,quit game 就得。你對黨的精神理解只停留在物質層面,我不能認同。波衫其實每年都會轉,只是一種漸變你能接受,現在一要有人動腦筋肯去轉,二是很為一路以來無人定期去更新,結果先要幾年一次討論來個特變。那不代表改變有問題。
    V,做管理很多因果關系是非線性的,改變是一種整體氣氛,那個氣氛可以帶動很多正面的事,也會使一些東西消失。

V,那個頭像到最後根本沒有人可以改變你的,改不改是你的自由,但那個過程可以推動很多事。你當時不就創造了選舉的網站嗎?你那個動力是怎樣來的,就是那種氣氛帶動過來。我RL管理下屬二百人,管理中間有很多非線性的思考要做,有些東西就要看你想不想得通。

V,我時間就那麼多,做了這些其實無意義的回應後,就什麼建設都做不了了,你明白這個?

Mao_gonglei 在 周四 10月 25, 2012 1:10 pm 作了第 1 次修改
    n10n
    高級老散
    高級老散

文章數 : 31
    警章 : 33
    注冊日期 : 2012-08-01

發表 由 n10n 周四 10月 25, 2012 1:06 pm

er..新人路過都想講下意見.

其實換唔換框都有佢既利弊,
    雖然我仲未有加框(汗...之前想加既時侯搵唔到LINK),
    但係用番舊框都無所謂.反正用得框既都係想俾人知道係高登黨,
    新,舊框同樣都帶出到呢個信息.
    Hm..要大部分黨員都換框就有一定難度,
    而如果唔係全部人都換新框的話..咁新/舊框就可能會分化新舊玩家同令人覺得高登黨好亂.

另外,認同上而VLKR講既活動..
    實彈射擊/問答遊戲等對新人都係吸引既..
    會令人login玩多d同最好有獎勵可以幫補下貧苦既新手玩家..
    (玩左3個月黨都無攪過...淨係參加過雞叮[教育局]攪個D,
    當時D獎金對我黎講可以做到好多野!)

或者我地黨都可以整D類似教育局既野?
    OR整一份可實行既活動名單,再俾大家投票?

現在的時間是 周五 3月 29, 2024 5:59 am